Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, despre anchetarea achiziției de vaccinuri în UE, începută în 2022: Se lucrează cu ritmicitate. Nu vom comunica până nu avem ceva concret de transmis

În toamna anului 2022, în urma sesizărilor primite din mai multe state membre UE, Parchetul European- EPPO, condus de Laura Codruța Kovesi, deschidea un dosar privind achiziția vaccinurilor în UE.

După aproape doi ani de la începutul anchetei, șefa EPPO a detaliat, într-un interviu pentru SpotMedia, în ce stadiu a ajuns acest dosar.

„În ceea ce privește investigația pe care noi (EPPO- n.red) o desfășurăm, este un caz complex, sunt implicate activități investigative pe teritoriul mai multor țări, care trebuie verificate.

Politica noastră de comunicare cu privire la acest dosar a fost că până în momentul în care nu avem ceva concret de comunicat nu vom comunica. Cu siguranță, în momentul în care o să putem spune ceva public vom zice. Dar ancheta este în curs.

Sistemul pe care noi îl avem în cadrul EPPO, cu camere permanente care monitorizează periodic investigația, face să fim siguri că în fiecare dosar se lucrează cu ritmicitate. Nu avem dosare care stau într-un fișet și nimeni nu lucrează.

Fiecare cameră permanentă, care este formată din trei procurori europeni, din trei state membre diferite, analizează, de obicei într-un interval de șase luni, ce se întâmplă în dosare și dau instrucțiuni ce trebuie să se întâmple mai departe. Acest lucru se întâmplă și în acest dosar.

Deci nu pot să vă ofer, din păcate, mai multe informații la acest moment, nici o estimare de timp, pentru că sunt anumite activități care trebuie desfășurate pe teritoriul unor terțe țări, iar acolo trebuie să folosim instrumentele, să spunem tradiționale de cooperare.

Depinde foarte mult cât de receptive sunt și cât de repede vom primi acele informații din acele țări”, a explicat Laura Codruța Kovesi.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost