Târgu Mureș: Manifestație și petiție pentru autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc

Participanţii la manifestările dedicate Zilei Libertăţii Secuilor, organizate la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, au adoptat, duminică, o petiţie adresată autorităţilor statului, prin care solicită Guvernului şi Parlamentului României autonomie teritorială pentru regiunea „Ţinutului Secuiesc”, anunță Agerpres.

„Azi, 10 martie 2024 noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş şi cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime. Afirmăm din nou: autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc, şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării”, se arată în petiţie.

Potrivit semnatarilor, autonomia reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de drept public, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii.

Pe același subiect:

Proiectele privind autonomia, RESPINSE de Camera Deputaților, ajung în Senat, vineri. Claudiu Târziu: Transilvania, pământ românesc! NU există ținut secuiesc!

Așa-zisul Ținut Secuiesc, reprezentat în Parlamentul României. Cine va face lobby pentru autonomie, arborarea steagului și promovarea simbolurilor secuiești

Senatorul Claudiu Târziu, de la tribuna Parlamentului României: NU există niciun Ținut Secuiesc. Există doar niște extremiști de origine maghiară care întrețin o atmosferă ostilă statului român


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Târgu Mureș: Manifestație și petiție pentru autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc”

 1. „nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc”.
  Ăștia-s de origine turcă, nu ungurească.
  1. Poți să le explici până poimâine, că lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi, Ţinutul Secuiesc nu există ca unitate administrativ-teritorială și nici n-au citit Constituția României, nici pe cea a Ungariei.
  2. I-au vânat și i-au alungat pe români din acel areal locuit de mii de ani. Cetățile dacice din teritoriu arata continuitatea noastră, nu a lor.
  3. CNS nu este inregistrat legal, desi ei pretind ca este. Totul se rezumă la un site, https://www.sznt.org/ro/, declarații belicoase și susținerea Ungariei, unde fug toți infractorii lor.

 2. În opinia mea aceasta nu este decât o mișcare de provocare a unui climat de instabilitate și tensiune între etniile ce coabitează pe teritoriul național, mișcare foarte probabil creată de agenți subversivi ai Internaționalei Socialiste , infiltrați în rândul populației acelei zone, și de care ( din nou ) foarte probabil că mulți dintre secui nu au cunoștință că există.
  Nu exclud posibilitatea ca această mișcare de subversiune să aibă ca scop declanșarea unui război civil în zonă, ca etapă premergătoare a unui fenomen de mult mai mare amploare ca întindere și gravitate .

Comentariile sunt închise.