Președintele Klaus Iohannis, discuție telefonică cu Zelenski: I-am transmis angajamentul țării noastre pentru formula de pace a Ucrainei

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, pe X, că a avut o discuție telefonică „aprofundată” cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Tocmai am avut o discuție telefonică aprofundată cu Președintele Volodîmîr Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, prioritățile pentru viitorul Summit NATO și consolidarea securității la Marea Neagră. Am transmis, de asemenea, angajamentul țării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a transmis Klaus Iohannis, pe X, notează Calea Europeană.

Reamintim că președintele Iohannis a anunțat, recent, la Washington, că România caută soluții pentru a  trimite sistem de rachete Patriot în Ucraina, după cum a relatat RostOnline.

Întrebat fiind dacă România ca trimite în Ucraina sisteme Patriot, președintele Iohannis a răspuns:

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție. (…) Credeți-mă că știu mult mai multe detalii, dar da, este unul funcțional, care va rămâne în România, celelalte, care sunt în faze avansate de operaționalizare, și despre unul dintre acestea era vorba.”

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost