Sinaxar românesc – Sfîntul Sfințit Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului

„7 martie: În vremea împărăției lui Diocletian, Hermon, Episcopul Ierusalimului, i-a trimis episcopi în Scythia pe Efrem, iar la Chersones pe Vasilevs” (citim în Synaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae, col. 517).

Prin Scythia se pare că trebuie înțeleasă Scythia Minor, adică Dobrogea. Acest Efrem, născut în sudul Dunării din părinți creștini, fusese hirotonit la Locurile Sfinte și ucenicise pe lângă Patriarhul Hermon al Ierusalimului (300-314), care, având în vedere originea lui, l-a trimis, pe la începutul secolului 4, să-i păstorească pe creștinii din Dacia Pontică (este al doilea episcop atestat al Tomisului, după un anume Evanghelicus, despre care nu se știu prea multe). În marea persecuţie a lui Diocleţian, râvnitorul episcop, ce a salvat de la risipire numeroase moaște mucenicești, a fost prins, întemniţat şi schingiuit la Chersones (Crimeea), cerându-i-se lepădarea de Hristos și închinarea la idoli, ceea ce nu a primit nicidecum, astfel că i s-a tăiat capul în anul 304 şi este pomenit de Biserică pe 7 martie, împreună cu ceilalți Sfințiți Mucenici din Chersones: Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie.

Sfințiți Mucenici din Chersones: Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie
Sfinții Mucenici din Chersones: Vasilevs, Evghenie, Capiton, Efrem, Eterie, Agatodor și Elpidie

__________________________________________

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost