Domnului Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București

La anul țara dumneavoastră va sărbători 100 de ani de la Revoluția din Octombrie 1917, adică un secol de comunism. Practic, toți cetățenii ruși care trăiesc azi s-au născut în comunism. Noi, românii, am avut măcar norocul că am mai prins din generațiile dinainte de aducerea de către țara dumneavoastră a comunismului pe plaiurile noastre. Cu toate acestea, multora dintre noi le e greu să se rupă de epoca aceea. Vă dați seama cum e pentru locuitorii țării dumneavoastră care au fost îndoctrinați la școală timp de aproape un secol cu minciunile „binefacerilor” comuniste: egalitatea tuturor cetățenilor, bunurile poporului – bunurile tuturor cetățenilor, încetarea exploatării omului de către om, confiscarea averilor exploatatorilor și împarțirea acestora poporului și tot felul de aberații asemănătoare.

Nu e de mirare că nu știți istorie. Și la noi, dacă ar fi rezistat comunismul timp de un secol, lumea ar fi fost convinsă că „Stalin și poporul rus libertate ne-a adus” și că soarele răsare la Moscova.

De aceea nu mă mir că pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București ați publicat textul din care îmi permit să citez în continuare:

Sigur că nu putem să nu ne exprimăm regretul că demersul nostru umanitar (respectiv donația de 100 de euro pentru Cumințenia Pământului, n.n.) bazat doar pe sentimentele prietenoase față de România și poporul român (s.n.) a provocat o reacție atât de controversată în societatea română și uneori extrem de neprietenoasă cu privire la Rusia și poporul ei multinațional. Ca răspuns la mâna dată de un prieten noi auzim de multe ori înjurături ordinare și insulte personificate.

Înțelegând sensibilitatea opiniei publice din România în ceea ce privește unele capitole ale istoriei, legăm acest „limbaj de ură” (language of hatred), cu o primă reacție emoțională. Apropo, un astfel de limbaj este condamnat atât în legislația mai multor țări ale Uniunii Europene, cât și în cea a Rusiei. În același timp, noi respectăm dreptul românilor la exprimarea liberă a opiniei lor.

Sperăm, totuși, că în România, ca stat care împărtășește „valorile democratice europene” vor trata cu înțelegere dreptul Ambasadei și a poporului rus în general la „un punct de vedere alternativ.” Diferența opiniei cuiva față de cea proprie și respectarea dreptului de a exprima această opinie diferită față de cea proprie chiar este una dintre principalele semne ale pluralismului și democrației. Cel puțin în Rusia punctul de vedere alternative față de cel oficial puteți să-l auziți și pe posturile de televiziune, inclusiv pe cele publice, și în presă, și, desigur, în blogosferă. (s.n.)

Domnule ambasador al Rusiei cele tolerante în care opiniile diferite circulă liber, aș dori să va aduc la cunoștință următoarele:

Vladimir Luzghin, un cetățean al țării dumneavoastră, crezând poveștile cu punctele de vedere alternative care ar circula liber în Rusia și pe care ni le spuneți nouă acum, a distribuit pe o rețeaua Vkontakte un articol care conținea o serie de adevăruri istorice printre care și faptul că, în anul 1939, țara dumneavoastră a bătut palma cu Hitler și v-ați împărțit Europa în sfere de influență, că ați invadat Polonia și v-ați luat fiecare câte jumătate. Adevăruri istorice, fapte cunoscute de toată lumea, cel puțin din afara Rusiei.

Și ca să nu credeți că fabulez, vă invit să vizionați clipul de mai jos. Face parte din istoria dumneavoastră pe care nu vreți să o recunoașteți:

În Rusia cea tolerantă pe care o reprezentați, Vladimir Luzghin a fost condamnat la o amendă de 200.000 de ruble. Sentința a fost confirmată de Curtea Supremă de Justiție a Rusiei. A avut noroc, maximul pedepsei pentru „infracțiunea” de a spune adevărul în țara dumneavoastră este de 300.000 de ruble plus 3 ani de pușcărie. Se poate spune că scăpat ieftin.

Cât despre „sentimentele prietenoase față de România și poporul român”, vreau să vă întreb dacă așa se obișnuiește în țara dumneavoastră să te porți cu un prieten? Nu de alta, dar pe vremea când eram „prieteni”, adică în 1916-1917, România a trimis spre păstrare la Moscova tezaurul național. Știți că nici acum, la 100 de ani distanță, tezaurul nu ne-a fost returnat?

O altă perioadă în care am fost „prieteni” a fost perioada de după 23 august 1944, dată la care România a „întors armele împotriva Germaniei Naziste” și s-a aliat cu țara dumneavoastră. Știți cumva că, după acea dată, armata țării dumneavoastră, așa zis eliberatoare, a făcut prizonieri 130.000 de soldați și ofițeri români? Știți că aceștia au fost trimiși în Siberia unde au fost exploatați la sânge și mulți dintre ei au murit? Știți că soldații dumneavoastră au jefuit, violat și ucis cu veselie populația civilă din România? Așa se manifestă prietenia în țara dumneavoastră?

Tot din perioada de „prietenie” dintre popoarele noastre de după 23 august 1944, vreau să vă povestesc ce au pățit bunicii mei: În satul lor erau gospodari, aveau un pic de pământ, o duceau relativ bine. În perioadele când aveau mai mult de lucru mai angajau oameni din sat. Regimul impus de țara dumneavoastră i-a considerat chiaburi. Le-a fost confiscat pământul, utilajele agricole, animalele, practic tot ce aveau. Dar au avut „noroc”. Deși li se pusese în vedere să fie pregătiți pentru a fi deportați în Bărăgan, au scăpat doar cu sperietura. În final li s-a permis să rămână în satul lor. Ba chiar au fost „recompensați” de regimul impus cu forța de țara dumneavoastră în România. Au fost angajați la CAP-ul local să muncească fostul lor pământ!

Și povestea lor nu e singulară, milioane de români au pățit același lucru. Dar aceștia au fost cei „norocoși”. „Ghinioniștii” au înfundat pușcăriile, au fost chinuiți și exploatați la sânge, mulți dintre ei au sfârșit in gropi comune.

Cam asta a fost atitutinea prietenoasă a țării dumneavoastră față de România în perioadele în care am fost „aliați”. Și acum vă mirați de reacția noastră? Pe mine m-a bucurat reacția majorității covârșitoare a românilor. Mi-a arătat că românii, ca popor, nu uită.

Și pentru asta vă mulțumesc.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


13 comentarii la „Domnului Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București”

 1. Generalizați ilicit cînd folosiți cuvîntul „comunism”. Comunist a fost și Iisus Hristos, și Tomasso Campanella, și Babeuf și mulți alții. Marea Revoluție Socialistă din Octombrie 1917 nu a fost făcută de ruși, cum se debitează frecvent, ci de jidanii lui Lenin și Troțki. Vedeți: http://www.sweetliberty.org/issues/israel/freedman.htm; David Duke, Secret Behind Communism The Ethnic Origins of the Russian Revolution…, pe https://www.amazon.com/Communism-Origins-Revolution-Greatest-Holocaust/dp/1892796015/ref=pd_sim_14_1?ie=UTF8&dpID=512zWdCWyxL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL320_SR234%2C320_&refRID=1SG5XR98QT7HDSRB38A3.
  Rușii au fost victime, ca și toate pooarele în care a fost exportată „revoluția”. Stalin a fost un mare dogmatic. Comunismul de care-l acuzați pe d-l ambasador Valeri Kuzmin a fost un stalinism menținut multă vreme, pînă și după Elțîn. Desigur, restituirea Tezaurului României rămîne o problemă de perspectivă, dar dificilă, de vreme ce cîteva bijuteri din el fuseseră văzute la unele cucoane din înalta societate britanică în epoca interbelică, fiindcă Rusia leninistă și stalinistă le vînduse, ca să aibă bani să exporte „revoluția”.
  Apoi, e posibil ca Pactul Ribbentrp-Molotov să fie denunțat de Vladimir Putin și să ne fie restituite teritoriile răpite. Nu trebuie să ne împiedicăm de cei o sută de euro dați pentru recuperarea operei lui Brâncuși, mai ales că toată campania de donație miroase a escrocherie. A apărut chiar articolul „Mințenia Pămîntului”, în care se arată cî Mugur Isărescu le cam minte.

 2. O întâmplare hazlie,dar in profunzime tristă.Locuiesc cu familia la Roma,anul trecut am avut privilegiul să botezam un bebeluș.La Biserica ortodoxă Rusă din Roma .Soția a purtat un costum popular din zona Banat,are aproape 100 de ani.După slujba Botezului am ieșit în curtea biserici să facem poze.In curte am intalnit un grup de rusoaice care atunci când au văzut-o pe soția mea in costum popular au intrebat dacă este cumva vreun concert de muzică populară.Soția ,fiind basarabeanca,mi-a explicat că rușii asociază portul popular cu muzica populara.Nicidecum cu tradiția si esenta noastră.

 3. STRADUITI-VA SA RENUNTATI LA FOLOSIREA APRECIATIVA A CUVANTULUI „NOROC”!
  –––––––––––––
  „Voi știți cine a fost noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete. ”
  ” Cum era acest zeu Moloh sau noroc, cum îi zicem astăzi? Îi purta statuia într-o căruță cu două roți, făcută din aramă sau din argint. În spatele zeului Noroc avea un cuptor de aramă și în fața lui o tigaie de aramă; și-i dădea foc lui Noroc pe la spate până ce se înroșea și tigaia și el. Popii lui purtau în mâini niște securi mari, ascuțite. Ce jertfă primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor. Veneau în satul tău, de unde ești tu. Trăgeau căruța lui Noroc cu tigaia roșie, înfierbântată, bătând din palme: „Cine vrea să aibă noroc, să aducă jertfă lui Noroc!…” Atunci nebunele de femei ziceau una alteia: „Cumătră, îți dai copilul? „Îl dau, ca să am noroc!” Lua muierea copilul de la țâță, îl dădea în mâna slujitorului idolesc, îl tăia bucăți, și îl punea în tigaia lui Noroc să se frigă. Până la 40-50 de copii punea odată în tigaia aceea. Mirosea în urma lui numai a friptură de copii proaspeți. Așa a secerat dracul Noroc milioane de copii. S-au dus mamele lor în fundul iadului! Voi nu vedeți ce zice Isaia? „Vai de cei ce fac masă dracilor și aduc jertfă lui Noroc”. Și voi, creștinilor, scrieți noroc pe pomelnic?!”
  http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/idolul-noroc-moloh
  –––––-
  Moloh > Mo[r]lock > Noroc dar si „luck” in Engleza.
  Daca ar insemna ceva bun, nu s-ar spune „bad luck” si „good luck” dar asta este „lucrarea” lui „luck” adica a demonului Morloch/Moloch/Noroc.
  –––––
  Logic, tot ce nu este „norocit” este susceptibil de a fi mai bun decat ceea ce este „cu Noroc”, adica ajutat de diavol.
  –––––
  E grea lepadarea de obisnuinta superstitiilor dar mai este timp pentru om, cat mai respira si poate vorbi…
  NORÓC, (pop.) noroace, s. n. 1. Soartă, ursită, destin (favorabil). etc.
  Crestinul nu crede in soarta, destin, ursita – prin asta este negata credinta in Hristos si se invoca demoni spre obtinerea de avantaje, de regula „acordate” in raul, detrimentul altcuiva si cu amanetarea sufletului.

 4. Gheorghe, felicitari!
  Poate pricep femei le care avorteaza imensa lor crima si responsabilitate ! Cu complicitatea sotilor!

  • Multumim pentru sugestie, dar nu cred ca e nevoie sa le trimitem email. Suntem monitorizati si nu doar de cei de la Ambasada Rusiei.

 5. Raman la parerea ca Rusia actuala este alta decît cea din vremea lui Stalin sau cea de din anii urmatori celui de-al doilea râzboi mondial. Desigur ar fi fost de dorit sa se poduca niste reparatii istorice intre noi si rusi , o conciliere in acest sens dar iata ca istoria si politica actuala internationala , cu precadere a SUA ne plaseaza din nou intr-o opozitie pe care nu o vad benefica , mai ales pt. tara noastra . Ce-am capatat in schimb de la americani … a da … democratia in numele careia se fac razboaie , se asasineaza presedinti sau conducatori de tari incomozi , se delapideaza „legal” bugetele tarilor prin sistemul bancar international , mai nou sînt organizate exoduri de populatie din zonele sarace ale planetei catre Europa . Iar artizanii destinelor omenirii raman in planul doi aceasi . Cît priveste Putin si politica lui internationala eu îl gasesc cel putin pâna in prezent rezonabil . . Si este bine ca America nu a ramas singura sa împarta planeta numai dupa interesele ei . O singura voce si o singura vointa seamana a „dictatura ” si parca fugeam de asa ceva .

 6. Domnului Vasile Zarnescu

  Arata’ne ca nu mirosi a KGB, ia matale initiativa unei manifestatii NON STOP in fata ambasadei
  Rusiei, nu pentru a’i canta ambasadorului la balalaica, ci pentru a cere, cu voce de tunet: denuntarea pactului blestemat Ribbentrop/Molotov si restituirea imediata, la ordinul lui PUTIN, a teritoriilor rapite.
  Fii sigur ca aceasta manifestatie va trezi atentia nationalistilor Români, care vor participa la aceasta manifestatie istorica.
  Si iata cum bunele idei si marile realizari pot veni cateodata de la un agent cu limba de catifea…
  Sculati , frati Români, prezenta noastra activa si neintrerupta in fata ambasadei putiniste ii va strica somnul ambasadorului si linistea tarului.
  Cu ajutorul lui Dumnezeu, biruinta va fi a noastra!

  PS Stimate Domnule Marincu, nu s’ar putea organiza serios aceasta manifestatie?
  Poate la inceput, nu vor veni f multi, dar numai asemenea actiuni pot aduce rezultatele dorite.

  IMN EUROPEI CRESTINE

  ANTIPUTIN SI ANTIPUTZ RUSESC
  EU DOAR IN EUROPA MA REGASESC
  IN EUROPA BLANDA SI CRESTINA
  CU CHRISTOS DOMNUL, RADACINA!

  IN EUROPA BUNA, MA SMERESC
  PARINTII MEI AICEA ODIHNESC
  DUSMANII TOTI O LATRA SI O MUSCA
  ANTICRESTINII SI RUSEASCA CUSCA

  CU CRUCEA INAINTE, DAR SMERITI
  VOM EVITA RAZBOIUL, SI UNITI
  ADEVARATA PACE VOM AVEA
  PE DUMNEZEU ETERNUL VOM CANTA!

 7. Si’n epoca internetului, nu suntem in stare sa realizam reunirea cu Basarabia? Nu ne este rusine sa’i lasam pe fratii nostri robi ai rusilor?
  Sa’i gasim calitati tarului asasin de la kremlin, cand basarabenii subjugati sunt obligati sa emigreze in masa? Nu ne crapa obrazul sa cerem tot felul de drepturi – fie ele indreptatite – cat timp fratii si surorile noastre de peste Prut
  unt striviti si batjocoriti zilnic de kremlinoizi ?

 8. FANTANA ALBA, MACEL SI GENOCID

  In teritoriul supus si cotropit
  Comis’au Rusii genocid cumplit
  Prin deportari masive si omor
  Ranile larg deschise tare dor!

  Fantana Alba, loc inrosit
  De sangele fratilor care’au pierit
  Mitraliati, masacrati
  De comunistii atei si turbati

  Frati si surori, de ce v’ati dus
  In paradisul fara de apus
  Rugati’va si pentru noi
  Sa devenim ca voi, eroi

  Sfinti si, la nevoie, mucenici
  Precum dreptii si bunii bunici
  Sa reunim tara, ne’ntarziat
  Si România crestina va fi reinviat !

 9. Domnule Dema, nu te manca derma
  Nu rosesti cand Iti faci tema?
  Ii tii tarului Putin trena
  Dar daca Kiril i’arunca anatema ?
  Si amandoi vor infunda gheena ?

  Are Putin o politica rezonabila?
  Dar Georgia ? Cecenia? Ucraina? Crimeea?
  Siria?
  Si Basarabia noastra ?

  Si cum ti se potriveste perfect, derma fara obraz, redau aici raspunsul dat unui pui de dac, pe Bucium:

  Ba, pui de dac, mirosi tot mai tare a pui de trol kremlinoid, la cap indoit, cu sufletul deja în iad prabusit , dai cu oistea’n zid, esti un biet chibrit, scaparat de un KGBist, pe rit moscovit.
  Hai sa vedem si noi:
  Daca’n casa ta, maica’ta e violata, sari s’o salvezi, sau o lasi sa fie siluita ani si zeci de ani de barbari fara lege, fara Dumnezeu ?
  Asta fac rusii in Basarabia, adica in casa ta.
  Asemenea, daca si copiii tai ar fi violati in propria ta casa, ai sari sa’i salvezi sau i’ai lasa prada siluitorilor? Asta fac rusii astazi in Semimoldova, violeaza zilnic constiinta copiilor basarabeni si’a parintilor, le anuleaza memoria,
  Ii batjocoresc fara limita, inimaginabil. Îi tin in mizerie, ii calca in picioare, ii desfiinteaea ca si oameni, cu toate mijloacele, pe toate canalele…
  Mama si acesti copii sunt ai nostri, carnea si sangele nostru, aceeasi inima româna, aceleasi idealuri.
  Cat despre Eminescu, geniul desavarsit al Romanilor, cred ca plange in Ceruri lasitatea si nimicnicia noastra.
  Astept raspuns la obiect, Dle ionut Moraru,
  Banuiesc ca esti aceeasi persoana, ca prea ai sarit ars…
  Chiar trol fiind, cu creierul gol, cand il pomenesti pe Eminescu, sa’ti scoti caciula… cu steaua rosie!

 10. Profesorii Fota si Dungaciu remarcau asta seara pe DIGI24 ca in plan extern, Romania duce fata de Rusia o politica lipsita de profesionalism si perspectiva, in detrimentul viitorului comun. Profesorul Diaconescu a clipit contrariart, s-a uitat in stanga dubitativ si a tacut . Probabil se gandea la mistica adunare de rabini de la Patriarhie la care a patricipat fascinat.
  Sub Basescu se transmiteau mesaje lipsite de sens, belicoase de ochii telespecatorilor americani, caci nici dracu nu se mai uita in gura lui, acasa, in Romania.
  Opinia celor doi straluciti profesori ma face sa cred ca domnul Ionhannis va regandii in alti temeni decat cei ostili, colaborarea cu un vecin de o asemenea importanta, de care ne leaga si multe aspecte pozitive.
  E musai sa fie buna intelegere caci visez o calatorie pe Neva si o plimbare pe Sadovaia.
  Discutia s-a terminat brusc, intrucat moderatorul nu a vrut sa riste inmugurirea unui sentiment de amicitie fata de rusi.S-a speriat de teama ofensarii sustinatorului sau cel mai ipmportant.
  Domnul Rares Bogdan nu a inteles ca cei doi au deja viziunea colaborarii mai mult decat amicale intre Putin si Tump.
  E bizar cum majoritatea comentatorilor politici o sustin neconditionat pe socialista vindicativa si cinica, Hillary Clinton.

 11. Domnule Clement, dta nu crezi ca Putin este un ucigas si’un dement?
  Zeci si zeci de jurnalisti ucisi!
  Mafia puterii, tumoare canceroasa uriasa pe corpul deja bolnav al imperiului minciunii!
  KGB ul omnipotent, omniprezent, terorizant !
  Cecenia masacrata, adevarat genocid, cu kadirov pe post de putirov!
  Georgia atacata salbatic, dezmembrata!
  Ucraina în razboi nedeclarat, dar organizat de Moscova si oamenii ei, de armata putinista, care a cauzat moartea a peste 10000 de suflete…
  Crimeea smulsa Ucrainei de omuletii verzi/rosii ai tarului cinic si mincinos!
  Siria martirizata cu ajutorul celui ce a redus Groznii la ruina!

  Dl Iohannis nu are datorie mai mare fata de Români, nu are o batalie mai insemnata de dus si castigat decât readucerea Basarabiei furate si umilite inapoi acasa.
  Presedintele român poate sa se inspire de la Germania care a operat reunirea cu sora furata ca prioritate absoluta.
  Toate relatiile noastre politice cu Rusia trebuie privite numai prin prisma SEMIMOLDOVEI ingenuncheate nemilos de „sfanta” Rusie.
  Numai dupa marea reunire cu tara-mama, vom putea avea alte relatii cu imperiul crud de la Rasarit.
  Din pacate, alegerea lui Trump va insemna pierderea Basarabiei pentru mult timp.
  Admiratia reciproca Putin-tramp nu prevesteste nimic bun pentru Romania, si mai degraba furtuna decat pace pe scena lumii.
  Sa’l admiri pe tarul cinic, fioros si ucigas denota un caracter similar, mafiot, machiavelic.
  Tramp la Casa Alba va insemna o zi neagra, de doliu pentru idealul suprem al reintregirii neamului românesc!

  În varful coloanei infinite a genialului nostru Brâncuși sta
  Basarabia martirizata, ingenuncheata, inrobita, batjocorita, umilita!
  Au trecut peste 200 de ani!
  Suntem in secolul XXI, in epoca internetului, ce faciliteaza enorm informarea oamenilor si initierea actiunilor, cum sa’i lasam pe fratii nostri basarabeni sub cisma ruseasca?
  Ajunge! Vrem Reunirea!
  Libertate!

Comentariile sunt închise.