De ziua lui Eminescu și a culturii naționale

Astăzi, 15 Ianuarie, Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid politic ai cărui reprezentanți parlamentari au înțeles să invoce și să celebreze una dintre cele mai importante zile ale culturii și istoriei noastre – Ziua nașterii Poetului Național, Mihai Eminescu, marcată, din 2011, drept Ziua Culturii Naționale.

În cadrul unui eveniment organizat de senatorii și deputații AUR și desfășurat la Palatul Parlamentului, personalități de referință ale culturii și artei contemporane au omagiat opera și gândirea Geniului Culturii Naționale.

În deschidere, senatorul Claudiu Târziu, copreședinte AUR, a făcut un apel către cei prezenți, susținând că: „suntem chemați să dăm startul unei noi elite în politica românească, astfel încât să reechilibrăm sistemul de forțe de pe scena noastră politică”.

În cuvântarea sa, profesorul univ. dr. Radu Baltasiu a făcut o paralelă între vremea pe care o trăim și timpul ilustrului nostru înaintaș, vorbind despre „societatea demagogică și semi-barbară”, despre „cotropirea economică” și „mizerabilizarea țărănimii”, dar și despre stat, ca „rețea de societăți de exploatare”.

Profesorul Marian Munteanu, lider marcant al mișcării studențești anticomuniste din vara anului 1990, a făcut referire, în discursul său, la „politica necoaptă”, exprimându-și totodată optimismul în privința viitorului și evoluției societății noastre.

Scriitorul Sorin Lavric, senator AUR, a vorbit despre „apariția providențială”, din punct de vedere literar, a lui Mihai Eminescu, considerându-l, ca jurnalist politic, drept unul dintre precursorii gândirii național-conservatoare.

Evenimentul a beneficiat și de prezența naistului de renume internațional Nicolae Voiculeț, care a susținut un scurt, dar emoționant, recital omagial în memoria marelui Poet Național.

Dragoş Moldoveanu

About Dragoş Moldoveanu

Politolog, eseist, n. 1985. Traducător al volumului „Mişcarea conservatoare”, Paul Gottfried (Ed. Logos, Bucureşti, 2009) şi autor al cărţii "Cesare Borgia. Prinţul Renaşterii (vol. 1)" (Ed. Rost, Bucureşti, 2014). Fondator al Asociaţiei "Institutul pentru Studii Renascentiste".

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „De ziua lui Eminescu și a culturii naționale”

  1. Bravo , ar fii bine daca toti asa zisii politrucii de astazi ,ar lua exemplu lui Eminescu , care poate la vremea aceea , a fost sub forma poeziei si a ziarului , poate singurul om politic adevarat , la fel ca si Caragiale , care sub forma ‘ bascaliei ” a fost singurul un om politic adevarat in opozitie cu Eminescu . Doi monstrii sacrii opozanti dar adevaratii ai culturii si politicii romanesti . cu respect

Comentariile sunt închise.