România are de primit 87 de milioane de doze de vaccin anti-covid, până în 2023. Contractele nu au fost încheiate de statul român, ci de Comisia Europeană

România mai are de primit 87 de milioane de doze de vaccin anti-covid până în 2023, conform contractelor semnate de fostul premier Florin Cîțu cu Comisia Europeană.

Ministerul Sănătății susține că a făcut demersuri la nivel european pentru redimensionarea cantităților, precum a făcut și Polonia, în contextul în care, în țara noastră, interesul pentru vaccinare este destul de redus, până acum fiind distruse sau donate aproape 9 milioane de doze de vaccin anti-covid.

Pentru perioada decembrie 2020 – decembrie 2023 România a contractat o cantitate totală de 87.178.462 doze vaccinuri de la producătorii care au obtinut autorizații de punere pe piața europeană, respectiv: Pfizer/ Biontech, Moderna, Janssen și AstraZeneca.

România s-a alăturat ca Stat Membru la mecanismul Uniunii Europene de achiziție comună de vaccinuri împotriva COVID-19. În vederea asigurării accesului unui număr suficient de vaccinuri, România a încheiat aceste contracte PRO-RATA (cheia de alocare populațională) putând accesa cca. 4,3% din doze, la fiecare dintre producătorii de vaccin.

Contractele sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și nu direct de către statul român. Comisia Europeană și producătorul vaccinului au încheiat contracte sub forma ‘APA’ (Advance purchase agreement) și ‘PA’ (Purchase Agreement) traduse în limba română: ‘ACA’ (Acord de cumpărare în avans) și ‘AC’ (Acord de Cumpărare).

Comisia Europeană a încheiat mai multe contracte cu asumarea posibilității existenței de doze în exces. În plus, ultimele contracte încheiate menționează posibilitatea adaptării vaccinurilor în funcție de variantele virale circulante.

Precizăm că, în contextul epidemiologic actual, Ministerul Sănătății a făcut demersuri la nivel european pentru redimensionarea cantităților”, a transmis, pentru România TV, Ministerul Sănătății.

Știri pe subiect

Ministrul Sănătății: România a aruncat 2 milioane de vaccinuri expirate și a donat sau vândut alte 6,5 milioane de doze. Imunitatea colectivă s-a produs, nu trebuie cumpărate noi vaccinuri anti-covid

Polonia refuză să plătească mai multe vaccinuri anti-covid. Ministrul Sănătății: Am informat Comisia Europeană că activăm clauza de FORȚĂ MAJORĂ

UE, după ce Polonia a refuzat să plătească mai multe vaccinuri anti-covid: Nu are niciun motiv coerent!

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost