Preşedintele Ungariei, vizită oficială în România, la invitația președintelui Iohannis

Președintele Ungariei, Katalin Novak, ajunge, miercuri, în România, la invitație șefului statului român, conform Administrației Prezidențiale.

Miercuri, începând cu ora 10.30, Katalin Novak este primită la Cotroceni, unde va avea convorbiri tête-à-tête și oficiale cu președintele României, Klaus Iohannis.

„Vizita va oferi prilejul unei discuții aprofundate privind modalitățile de diversificare și aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie 2022 a celor doi înalți oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la București.

De asemenea, vizita are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).

Președintele României va evidenția, cu prilejul vizitei, deschiderea părții române pentru consolidarea dialogului și cooperării bilaterale cu Ungaria, stat vecin deosebit de important, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state și al cetățenilor lor, indiferent de etnie. Va fi reiterat interesul părții române pentru o cooperare pragmatică și orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale.

Cei doi șefi de stat vor aborda și situația actuală din plan regional, european și global, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicațiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare și altele. Nu în ultimul rând, vor fi abordate consecințele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova”, se precizează în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește agenda europeană, Președinții României și Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene și despre măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei.

Reamintim că președintele Ungariei, Katalin Novak, a mai ajuns în România în luna mai, atunci când și-a ajunțat prezența printr-o postare din Cluj sau când a declanșat mai multe reacții pozându-se pe vârful Piatra Secuiului din județul Alba lângă o bornă vopsită în culorile Ungariei.

Iată știrile respective:

Președintele Ungariei, jogging în Parcul Central din Cluj-Napoca: „Un început de zi activ în Kolozsvar”

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș: Condamnăm ofensa adusă de președintele Ungariei statalității românești!

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost