Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș: Condamnăm ofensa adusă de președintele Ungariei statalității românești!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș avertizează că la evenimentele prilejuite de recenta vizită a președintelui Ungariei, Novak Katalin, s-au putut regăsi elemente simbolice care fac referire la „Ungaria mare”, precum și la separatismul așa-zisului ținut secuiesc.

Într-un comunicat postat pe Facebook și intitulat „Condamnăm ofensa adusă de președintele Ungariei statalității românești!, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș” subliniază că este imperios necesară o reacție fermă din partea autorităților Române.

Redăm integral comunicatul de presă:

„Condamnăm ofensa adusă de președintele Ungariei statalității românești!

În urma unei vizite care se pretinde a fi informală, dar care a avut toate trăsăturile specifice unei vizite oficiale într-un stat vecin, președintele Ungariei, Novak Katalin, a sfidat toate normele diplomatice, regulile care veghează relațiile bilaterale și nu în ultimul rând bunul simț când vine vorba de relații între state.

În ceea ce pare a fi o vizită în Transilvania și nu în România, președintele statului vecin a desconsiderat într-atât de mult autoritățile din România încât nici nu a avut în vedere o întâlnire cu omologul său sau cu alte autorități din cadrul administrației centrale. Singurii „demni” de întrevederea cu aceasta au fost aleșii UDMR și liderii acestora din teritoriu.

Subliniem faptul că Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a fost printre primele organisme din rândul societății civile românești care a reacționat față de aceste acte provocatoare, condamnând de fiecare dată momentele în care diplomați și politicieni maghiari au organizat „plimbări” prin județele din Transilvania pentru a crea tensiuni, pentru a promova separatismul pe criterii etnice și nu în ultimul rând pentru a menține minoritatea maghiară captivă din punct de vedere electoral.

Atragem atenția din nou, că la aceste evenimente s-au putut regăsi elemente simbolice care fac referire la „Ungaria mare” precum și la separatismul așa-zisului ținut secuiesc, fapt pentru care considerăm ca fiind imperios necesară o reacție fermă din partea autorităților române!”

Știri pe acest subiect:

Președintele Ungariei, poză pe vârful Piatra Secuiului din România, lângă o bornă vopsită în culorile Ungariei (FOTO)

Statuia unui principe maghiar, dezvelită la Alba Iulia, în inima României. Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor: Aici îi este locul!

Președintele Ungariei, jogging în Parcul Central din Cluj-Napoca: „Un început de zi activ în Kolozsvar”

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost