Naționala de fotbal poate juca cu Kosovo, stat pe care România nu îl recunoaște. Anunțul Ministerului Afacerilor Externe de la București

Federația Română de Fotbal (FRF) a primit aprobarea Guvernului României pentru ca echipa națională de fotbal a României să poată juca meciurile cu Kosovo, stat pe care România nu îl recunoaște.

Într-un răspuns transmis pentru GSP, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține că participarea la astfel de competiții sportive „nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către Romania a statalităţii Kosovo.”

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este deja în contact cu instituțiile/entitățile române cu atribuții în buna desfășurare a partidelor pe care echipa națională de fotbal a României le va disputa în calificările pentru Campionatul European de Fotbal din 2024.

MAE va acționa potrivit competențelor sale pentru a sprijini participarea echipei României în condiții care să nu interfereze cu poziția națională față de statutul provinciei Kosovo, poziție care rămâne neschimbată, şi în acord cu normele de organizare ale competiției respective.

În acest context, este de avut în vedere inclusiv faptul că asociaţiile sportive nu au statutul unor autorităţi publice, ci reprezintă organizaţii non-guvernamentale. De asemenea, asociaţiile internaţionale de specialitate nu constituie organizaţii interguvernamentale, ci organizaţii non-guvernamentale internaţionale.

Astfel, deşi autorităţile din România nu întreţin contacte oficiale cu instituţiile din provincia Kosovo, această regulă nu este necesar a fi extinsă la asociaţiile sportive, care, așa cum s-a arătat mai sus, nu au caracter guvernamental.

Din acest considerent, participarea la competiții a unor sportivi sau echipe din România, alături de reprezentați ai provinciei Kosovo, precum și organizarea de competiţii sportive în România, cu participarea unor reprezentanţi ai asociațiilor sportive ale entităţii respective, nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către Romania a statalităţii Kosovo.

În același timp, este de amintit faptul că principiile după care se conduc asociațiile sportive internaționale includ și non-interferenţa factorilor politici în activitatea sportivă.

Provincia Kosovo a dobândit calitatea de membru cu drepturi depline al Asociației Federația Internațională de Fotbal (FIFA) și al Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) și are, în consecință, posibilitatea de participare la competițiile organizate de acestea; de altfel, o parte dintre membrii acestor asociații nu reprezintă state”, se precizeaz[ în răspunsul MAE pentru GSP, referitor la disputarea meciului cu Kosovo.

Remintim că Kosovo va fi una dintre adversarele României în Grupa I din preliminariile EURO 2024, alături de Elveția, Israel, Belarus și Andorra. Problema că România nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în februarie 2008, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost