Protest la Sofia față de închiderea minelor de CĂRBUNE. Claudiu Târziu: Respect bulgarilor care au ieșit în stradă!

Protestul bulgarilor față de închiderea minelor de cărbune nu a rămas fără ecou la noi în țară, mai ales că și România se confruntă cu această problemă, guvernanții români fiind deciși să pună în practică recomandările UE privind la renunțarea la cărbune.

În acest context, senatorul Claudiu Târziu (AUR) a salutat protestul din Bulgaria. În ultimii ani, Claudiu Târziu a protestat în repetate rânduri față de închiderea minelor de cărbune din România.

„Respect bulgarilor care au ieșit în stradă împotriva planului sinucigaș al guvernului de a închide minele de cărbune!”, a transmis, luni, pe Facebook, liderul Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu.

După ce au protestat față de importurile de cereale din Ucraina, blocând drumuri importante și puncta de frontier, bulgarii au ieșit din nou în stradă, de această dată pentru a împiedica guvernul de la Sofia să închidă minele de cărbune, așa cum cer planurile UE, după cum a relatat RostOnline.

Manifestanţi bulgari au continuat duminică acţiunile de blocare a unor principale artere rutiere, într-o acţiune de protest împotriva planurilor guvernului de la Sofia de a închide termocentralele pe cărbune pentru a se conforma exigenţelor europene privind tranziţia energetică, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Protestatarii au blocat drumul E79 către Grecia, autostrada Trakia care duce spre Marea Neagră şi Istanbul, încă o şosea care leagă Bulgaria de la est la vest, precum şi o trecătoare prin Munţii Balcani, oprind astfel traficul către Grecia şi Turcia.

Guvernul de la Sofia s-a angajat să închidă până în anul 2038 termocentralele şi minele de cărbune. În pofida manifestaţiilor, intrate duminică în a treia zi, premierul bulgar pro-european Nikolai Denkov a aprobat vineri planurile de închidere a trei zone miniere, pentru a nu pierde fonduri europene de peste două miliarde de euro.

Potrivit sindicatelor, circa 120.000 de persoane, din populaţia totală a ţării de circa 6,5 milioane, vor fi indirect afectate de închiderea celor trei centre miniere. Aproximativ jumătate din energia electrică a Bulgariei este în prezent produsă pe bază de cărbune, iar o treime provine din sectorul nuclear.

Pe același subiect:

„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame

Protest AUR la Termocentrala Mintia din Hunedoara! Claudiu Târziu: Încă din 2021 am avertizat cu privire la situația în care se află

Senatorul Claudiu Târziu (AUR): România are TOATE argumentele pentru a relua exploatarea cărbunelui. Reporniți urgent termocentrala Mintia!

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost