Sobele clasice din gospodăriile românești, în ținta eco-tiraniei

În aproximativ jumătate din gospodăriile din România, adică în 3,5  milioane de locuințe,  se folosește încălzirea pe lemne, ceea ce contravine politicilor europene de mediu, astfel încât autoritățile române au început să impună măsuri și programe care vizează limitarea utilizării sobelor clasice.

O astfel de măsură este  „Rabla pentru sobe”, un program lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului și care urmărește înlocuirea sobelor clasice cu aparate pentru încălzire care respectă normele UE.

În prima fază, acest proiect pilot este destinat localităților din 27 de județe din zona montană și beneficiază de un buget de 500 de milioane de lei.

„Sobe eco”

Potrivit proiectului, aparatele pentru încălzirea locuințelor trebuie să fie aliniate cerințelor ECODESIGN 2022 stabilite prin Regulamentul UE nr. 2015/1185 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid.

Aparatele pentru încălzirea locuințelor vor respecta următoarele condiții minime:

  • putere nominală: 8 kW – 35 kw;
  • randament minim: 80%;
  • emisii de particule fine (PM) sub 40 mg/m3;
  • emisii de gaze volatile organice (OGC) sub 120 mgC/m3;
  • emisii de monoxid de carbon (CO) sub 1500 mg/m3;
  • emisii de oxizi de azot (NOx) sub 300 mg/m3.

Finanțare

Finanţarea se acordă unui solicitant de finanțare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o locuință. Contribuția proprie în procent de 30% va fi suportată de către solicitantul de finanțare. În cadrul unei sesiuni de înscriere, suma maximă care poate fi acordată unui solicitant este de 500.000 lei.

Primăriile se pot înscrie în program prin Administrația Fondului pentru Mediu. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine dorește să-și înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă, potrivit Ministerului Mediului.

Proiectul „Rabla pentru sobe” este disponibil aici.

O altă măsură care se vehiculează tot mai intens în ultima vreme este introducerea unei taxe pe carbon. Deja asociațiile din domeniu au început să prezinte analize referitoare la impactul taxei de carbon asupra costurile cu încălzirea, în cazul locuințelor unde încălzirea se face pe bază de lemne, fiind estimată o creștere cu aproape 4.700 de lei pe an în plus, după cum a relatat RostOnline.

Indiferent dacă se vor interzice sobele clasice sau dacă se vor impune taxe care vor crește costurile cu încălzirea, important este că sobele clasice sunt folosite în peste 80 % din locuințele din mediul rural din țara noastră, adică în 2,7 milioane de gospodării.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Sobele clasice din gospodăriile românești, în ținta eco-tiraniei”

Comentariile sunt închise.