Defăimarea socială a condamnatului penal Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, condamnat penal pentru fraudarea referendumului de suspendare a fostului președinte, Traian Băsescu, tocmai a depus în Senat un proiect de lege referitor la „defăimarea socială”, încă un exemplu al corectitudinii politice de care au fost cuprinși cei ce, din nefericire pentru noi, sînt în măsura de a lua decizii politice în numele tuturor.

Mai întîi trebuie remarcat că proiectul de lege a fost depus la sfîrșitul unei zile de vineri, chiar înainte de weekend, cu speranța că pînă luni ecourile se vor stinge și condamnatul penal Liviu Dragnea va putea lucra nestingherit la promovarea acesteia.

Dar să vedem ce înseamnă „defăimare socială”, în accepțiunea condamnatului penal Liviu Dragnea:

Prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

Conform proiectului de lege a condamnatului penal Liviu Dragnea, „defăimarea socială” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 30.000, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 60.000 lei, dacă vizează un grup social. Iar dacă propunerea legislativă a condamnatului penal Liviu Dragnea va fi adoptată, „România ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model proactiv pentru asimilarea la nivelul societăţii româneşti a principiilor şi a valorilor privind demnitatea umană şi toleranţa faţă de diferenţele dintre grupurile sociale”.

Cîteva exemple care vor putea fi clasificate la capitolul „defăimare socială”:

Ai auzit de țiganul X care a terorizat aseară clienții restaurantului Y? Țiganul X te dă în judecată și ești amendat cu pîna la 30.000 lei pentru „defăimarea socială” a persoanei fizice X.

Un grup de țigani au furat cablurile de telecomunicații de cupru pe care le-au vîndut apoi la un centru de colectare. „Defăimare socială”, amendă de pînă la 60.000 de lei.

Oare dacă eu spun că Liviu Dragnea, pe lîngă faptul că este condamnat penal, mai este și traseist politic, profitor și căpușă economică care apelează la tactici mafiote pentru menținerea controlului asupra județului Teleorman comit o contravenție și pot fi amendat pentru „defăimare socială”?


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Defăimarea socială a condamnatului penal Liviu Dragnea”

 1. eu nu cred ca ideea ii apartine. Legea este subtila si duce mai departe.
  Autorii legii 217, daca au vazut ca niciun procuror nu are curajul sa o aplice, au recurs la santaj : te protejam, te ajutam dar propui o astfel de lege !
  Odata votata, ORICINE te poate da in judecata.
  Oribil ,revoltator !
  Nu inteleg ce se intampla cu romanii. De ce nu au reactie ! Unde sunt intelectualii !
  Ne intoarcem in anii 50 ?
  AB

 2. Literar, cifrele ametitoare ale amenzilor vorbesc de politicieni si sponsori care invârt bancnotele si conturile cu furca. Oricum, cu circumstante agravante daca fapta e comisa afara, patriotismul cere insa, mai ales in postromânism, ca amenzi similare sa ti se dea si pentru defaimarea României, a românilor si a valorilor nationale, cum ar fi Unirea, Neatârnarea sau in genere trecutul istoric glorios care ne obliga la Marea Recuperare culturala!

 3. Eu cred ca originile acestei legi sunt mult mai obscure…
  Amintiti-va ca nici nu plecase Oprea la Bruxelles pentru a rosti, clipind din ochi (apropos, deja l-am defaimat pentru ticul sau) ca nu vom primi mai mult de 1785,00 migranti, ca jandarmii ridicasera deja corturile aferente in judetul Timis asa, „just in case”…
  Legea pregateste „terenul” legal pentru ca nu cumva romanii sa indrazneasca sa „defaimeze” – in acceptiunea data de aceasta lege – pe vreun migrant, pentru ca pedepsele vor fi aspre.
  Rezultatul: migrantii sositi la noi vor deveni cetateni romani pe veci, fara vreo opozitie din partea cuiva si asta va fi valabil si pentru „cotele” viitoare, chiar daca se duce pe pustii ortodoxia milenara a poporului roman!…
  De ce are aceasta propunere legislativa origini obscure si de ce a propus-o Dragnea? Cineva – sincer, nu stiu cine – i-a dat asigurari de genul: „…te sprijinim ca la ultimul termen in dosarul referendumului sa obtii un rezultat favorabil, te sprijinim sa castigi sefia PSD, dar cu conditia sa propui aceasta lege, in aceasta forma; poftim, ia schita si studiaz-o!…”
  Pe de alta parte, cred ca daca se adopta aceasta lege, cele mai multe sau mai mari amenzi care se vor plati pentru incalcarea ei le vom inregistra in judetele Harghita, Covasna si Mures, iar reclamatiile vor veni din partea romanilor, zilnic defaimati de romanii de origine maghiara – atat de oamenii simpli, cat si de catre autoritati – doar pentru faptul ca sunt romani in tara lor. De asa-zisul Tinut secuiesc…ce sa mai vorbim!…Cred ca va intra in insolventa sau incapacitate de plata si va trebui sa se imprumute din Ungaria sau de la FMI…

Comentariile sunt închise.