Să nu înlocuim 75 de ani de ignoranță cu alți 75 de ani de ignoranță

Domnul Gelu Duminică, doctor în sociologie și profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, publică în Adevărul un articol inititulat „Dubito ergo cogito sau despre 75 de ani de ignoranţă„, în care dă lecții de istorie fără a o stăpâni.

Scrie domnul Duminică în articolul din Adevărul:

Nimeni nu ştia (dintre profesorii participanți la cursul său, n.n.) de contribuţia României la Holocaust şi de faptul că zeci de mii de cetăţeni români, a căror etnie era considerată indezirabilă de către promotorii politicii eugeniste, au fost omorâţi în ceea ce s-a numit operaţiunea „Curăţirea terenului”. Nimeni nu ştia că acum 75 de ani, imediat după intrarea oficială a României în război, România a început să-şi pună în practică propria politică de puritate rasială, iniţiind acţiuni extrem de dure împotriva evreilor şi romilor, acţiuni care au culminat cu pogrom şi deportări…

Operațiunea „Curățirea terenului”? N-am auzit de așa ceva. Din ce am reușit să găsesc pe internet se pare că termenul de operaţiunea „Curăţirea terenului” îi aparține istoricului clujean Ottmar Trașcă și se referă la altceva, respectiv la perioada dintre 1941 și 1944 în care România a administrat Transnistria. (sursa) Dar domnul Duminică îi învață pe profesori că autoritățile române din perioada respectivă aveau un plan de exterminare a evreilor, pregătit dinainte, pe care abia așteptau să-l pună în practică odată cu începerea războiului.

Și ca să ne convingă că are dreptate, domnul Duminică ne indică și unde găsim toate dovezile respective:

Gelu Duminica

Hai să mergem să vedem dovezile. Începutul pare promițător, iată ce găsim pe site-ul respectiv:

Site-ul a fost creat de o echipă de cercetători cu scopul de a pune la dispoziția publicului materiale documentare privind pogromul de la Iași (iunie 1941). Acestea au fost adunate prin cercetare științifică în arhive din România, Statele Unite și Israel. Site-ul se adresează specialiștilor, studenților și tuturor celor interesați de istoria recentă a României. Pogromul de la Iași este foarte bine documentat, păstrându-se zeci de mii de pagini de documente și peste o sută de fotografii. Câteva dintre acestea, în bună parte inedite, pot fi consultate direct pe acest site.

În meniul principal, la secțiunea „Făptași„, găsim două categorii, „Decidenți” și „Agresori„. Hai să-i aflăm.

Pogromul de la Iasi - vinovati

Dacă mergem la categoria „Decidenți” găsim o colecție de 34 de fotografii din perioada respectivă, adunate la întâmplare, printre care o fotografie cu Nicolae Iorga în coșciug și câteva fotografii cu diferiți fruntași ai Mișcării Legionare. Să înțelegem că printre decidenți se aflau regretatul istoric Nicolae Iorga, decedat din toamna anului 1940, și legionarii care fuseseră înlăturați de la putere încă din ianuarie 1941?

Pogromul de la Iasi, decidenti

Dar să vedem și cine au fost agresorii:

pogrom agresori

Pagină albă, nici un agresor!

Acum să revenim la încercarea domnului Duminică de a convinge profesorii, care la urma lor ar trebui să convingă copiii, că autoritățile românești de la vremea respectivă ar fi planificat în avans exterminarea evreilor. Pentru asta să apelăm la documente reale.

La data de 7 februarie 1941, în cadrul Consiliului de Cabinet prezidat de Ion Antonescu se discută exact problema evreilor. Apelând la lucrarea Procesul Mareșalului Antonescu, de Ioan Dan, la paginile 255-256, găsim următoarele documente așa cum au fost notate de stenograf:

„1. – Nu alterez fondul avutiilor românesti.

2. – Românizez viata economica a Statului. Va sa zica, nu alterez fondul bogatiilor românesti. în aceasta intra tot, si carbunele si petrolul si gazul metan, etc.

Al doilea principiu: românizez viata economica a Statului român. Dar, gonind capitalul evreiesc si capitalul strain, nu suntem în stare sa ocupam în întregime, pentru ca nu avem capitalul si tehnicienii necesari. si în viata sociala este ca si în viata individuala. Cine înghite prea multe deodata se intoxica si plesneste – iertati-mi expre­sia. Acest vid care ramâne si pe care nu-lpot umple, fiindca nu am posibilitatile necesare, îl tin la dispozitia Germaniei, cu respectarea principiului ca sa am posibilitatea de a fi conducatorul oricarei actiuni economice. Eu dictez în viata economica a Statului român, deci, în fiecare compartiment ca si în ansamblul unor compartimente de pro­ductie, eu trebuie sa am 50 plus unu la suta, ca sa am conducerea”.

„Românizarea aceasta are si ea doua aspecte: aspectul patrun­derii elementului românesc în viata economica a Statului, în mod pro­gresiv si succesiv, asa încât sa nu darâmam structura economica a statului si cu vointa sau inconstient sa provocam o catastrofa econo­mica. Este apoi aspectul celalalt al purificarii atmosferei de elementele iudaice. Daca timpurile ar fi normale, eu as proceda în mod normal, la eliminarea din Statul român, în masa, a elementelor evreiesti, adica la izgonirea lor peste granita. Dar astazi nu pot s-o fac. Neuman nu pot sa fiu. N-am unde sa-i trimit si nici nu pot sa-i las sa moara de foame„. (sublinierea mea)

În continuare a aratat că are de gând ca și în capitala, cât și în alte orașe mari, să se formeze cartiere separate evreiești.

„Atunci jidanii vor putea sa traiasca în mediul lor, cu comertul lor, cu sinagogile lor, etc. pâna când vor veni timpuri liniștite…”.

Apoi, referindu-se la rezolvarea globală a problemei evreilor, a spus:

„Dar aceasta este o problema pe care nu poate s-o rezolve nea­mul românesc singur, ci care se înlantuieste în spatiul continental si intercontinental si voiu vedea ce solutie se poate da acestei probleme cu timpul”.

” Tot ce voi lua din comertul evreiesc nu voi confisca, ci voi rasplati și în 10 ani tot comertul acesta trebuie sa intre în mâini românesti”.

Asta să fie operaţiunea „Curăţirea terenului” pregătită de autoritățile române de care amintește domnul Gelu Duminică?


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Să nu înlocuim 75 de ani de ignoranță cu alți 75 de ani de ignoranță”

 1. „Daca timpurile ar fi normale, eu as proceda în mod normal, la eliminarea din Statul român, în masa, a elementelor evreiesti, adica la izgonirea lor peste granita.”

  Putina rusine, domnilor ?

  • De ce nu citati tot pasajul ci doar fraza care va convine? Si mie mi-ar fi fost usor sa pun doar bucatica care-mi convine. Doar ca am ales sa citez tot pentru ca cititorul sa inteleaga contextul:

   Daca timpurile ar fi normale, eu as proceda în mod normal, la eliminarea din Statul român, în masa, a elementelor evreiesti, adica la izgonirea lor peste granita. Dar astazi nu pot s-o fac. Neuman nu pot sa fiu. N-am unde sa-i trimit si nici nu pot sa-i las sa moara de foame.

   Vorba dumneavoastra: putina rusine. Sa prezentam adevarul asa cum a fost, nu cum le convine unora.

   • Restul citatului este si mai compromitator, mai omule !

    Dar astazi nu pot s-o fac. Neuman nu pot sa fiu. N-am unde sa-i trimit si nici nu pot sa-i las sa moara de foame.

    Sa inteleg ca norocul evreilor a fost ca nu erau vremuri normale, altfel erau dati afara din tara si proprietatile confiscate fara justa plata (evident, doar nu era sa fie despagubiti, banii evreilor erau castigati nemeritat, potrivit propagandei dintotdeauna) ?

    Sute de mii de oameni liberi la cheremul unui miliatar de cariera ??

    Rusinea este optionala la romani, iar nationalistiii buni au facut si… (putine) rele.

   • Greu cu cei ce nu vor sa citeasca totul si scot in evidenta doar ce le serveste propriei agende.
    Spuneti dumneavoastra:

    Sa inteleg ca norocul evreilor a fost ca nu erau vremuri normale, altfel erau dati afara din tara si proprietatile confiscate fara justa plata (evident, doar nu era sa fie despagubiti, banii evreilor erau castigati nemeritat, potrivit propagandei dintotdeauna) ?

    Daca va osteneati sa cititi tot, ati fi gasit urmatoarea fraza a lui Antonescu exact pe subiectul care va framanta pe dumneavoastra:

    Tot ce voi lua din comertul evreiesc nu voi confisca, ci voi rasplati și în 10 ani tot comertul acesta trebuie sa intre în mâini românesti

    Va doresc numai bine.

Comentariile sunt închise.