UPDATE. Comisarul european, Vera Jourova: CE nu a suspendat evaluarea Planului de redresare al Ungariei. Dacian Cioloș confirmase informația, pe Twitter

ACTUALIZARE ORA 16:20

Comisia Europeană nu a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, a anunțat comisarul european Vera Jourova, în Parlamentul European, după ce presa internațională și liderul grupului Renew, Dacian Cioloș, au spus că planul a fost suspendat, transmite Digi24.

„Am verificat acum cu cabinetul președintelui și cu colegii responsabili de fondurile de redresare, de adoptarea și evaluarea planurilor. Nu există această știre că am oprit procesul, se desfășoară în continuare. Desigur, ne uităm la sistemul de control și audit din statele membre și decizia privind aprobarea planurilor individuale va fi luată de Consiliu prin majoritate calificată, nu e decizia Comisiei”, a declarat Jourova.

Potrivit sursei citate, liderul grupului Renew, Dacian Cioloș, a scris, miercuri, pe Twitter că aprobarea planului a fost suspendată de Comisia Europeană, însă, marți, ministrul Justiției din Ungaria transmitea că informația potrivit căreia PNRR-ul Ungariei va fi suspendat este „fake news”.

Știrea inițială:

Comisia Europeană (CE) suspendă aprobarea Planului de Redresare al Ungariei trimis de Guvernul lui Viktor Orbán, au declarat surse de la Bruxelles pentru Dpa, anunță ANSA.

Potrivit sursei citate, decizia vine într-un climat de mare răceală între Bruxelles și Budapesta, după ce Ursula von der Leyen a atacat legea ungară care interzice promovarea homosexualității în rândul minorilor.

Reamintim că, anterior, Grupul Renew Europe, condus Dacian Cioloș (USR PLUS), i-a trimis șefei CE, Ursula von der Leyen, o scrisoare deschisă prin care îi cere să nu aprobe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de Ungaria.

Solicitarea este motivată de grija că în Ungaria nu există un sistem eficient de combatere a fraudei.

„Doamnă președintă, v-ați străduit să călătoriți prin Europa pentru a înmâna fizic sigiliile de aprobare ale Comisiei pentru planurile naționale de redresare. Ați făcut fotografii cu fiecare lider al cărui plan a fost evaluat pozitiv de către serviciile dumneavoastră. Când veți merge la Budapesta, dorim să puteți strânge mâna lui Viktor Orbán, știind că prietenii săi nu își freacă mâinile de bucurie (…).

Pentru Renew Europe este o prioritate să se asigure că fondul de redresare de 7 miliarde de euro din Ungaria – va fi în beneficiul tuturor maghiarilor și nu al câtorva persoane cu legături politice”, se precizează în scrisoarea trimisă șefei CE, Ursula von der Leyen.

Deși motivația pare justificată de argumente ce țin de o bună gestionare a fondurilor europene, în fapt, să nu uităm în ce context a fost trimis acest document.

Scrisoarea a fost adresată CE la câteva zile după ce Ungaria a fost invitată să părăsească UE, după ce a dat legea prin care interzice promovarea homosexualității, și imediat după aprobarea în PE a raportului Matic.

Cel din urmă fapt nu a trecut neobservat la noi în țară, dimpotrivă, a declanșat un val de revoltă față de anumite prevederi propuse prin rezoluție, cum ar fi drepturi pentru bărbații care rămân însărcinați, accesul la avort sau educarea copiilor în funcție de orientarea lor sexuală.

De altfel, liderul USR PLUS, Dacian Cioloș, a reacționat în termeni foarte duri la criticile din țară aduse europarlamentarilor USR PLUS care au votat această rezoluție.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „UPDATE. Comisarul european, Vera Jourova: CE nu a suspendat evaluarea Planului de redresare al Ungariei. Dacian Cioloș confirmase informația, pe Twitter”

Comentariile sunt închise.