Sinaxar românesc – Sfînta Cuvioasă Teodora de la Sihla

7 august – Sfînta Cuvioasă Teodora de la Sihla

Odraslă de neam boieresc din Vînători (nu departe de Tg. Neamţ), Teodora a năzuit încă de copilă să-şi închine întru totul viaţa lui Hristos, iar pe la 30 de ani, după ce-şi pierduse sora şi părinţii, i-a propus soţului ei să se călugărească amîndoi, ea ajungînd la Mănăstirea Vărzăreşti din Munţii Buzăului, iar el (Eleodor – după unele surse; Elefterie – pe numele călugăresc) la Mănăstirea Poiana Mărului. Fugind cu obştea din calea năvălitorilor, Cuvioasa Teodora, după un popas de 10 ani în Munţii Vrancei, se retrage într-un loc sălbatic din Munţii Neamţului, anume la Sihla („codru des, loc neumblat”), unde în cele din urmă îşi găseşte o peşteră în creier de munte, unde se spune că a trăit în nevoinţă peste 20 de ani, hrănită de păsările cerului. Descoperită în chip minunat în ajunul morţii, primeşte Sfintele Taine şi exclamă străluminată: „Slavă Ţie, Doamne, pentru toate!”, apoi adoarme în pace. În urmă, pe la 1725-30, s-a ridicat Schitul Sihla, iar moaştele sfintei, rămase multă vreme în peştera care-i poartă numele pînă azi, au fost duse de ruşi, în secolul 19, la Lavra Pecerska din Kiev (unde racla poartă înscrisul: Sveti Teodora Carpatina). Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a confirmat-o oficial ca sfîntă în iunie 1992.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Sinaxar românesc – Sfînta Cuvioasă Teodora de la Sihla”

  1. Pânà astâzi, 7 august 2016, nu am auzit niciodatà de povestea si istoria acestei sfinte.
    Astàzi, la Biserica Sfântul Ilie din Anjou, Montréal, Québec, Canada, la predicà, Pàrintele Ioan Cotrigàsanu ne-a vorbit despre Sfânta Teodora.
    Am fost impresionat de aceastà màrturie de credintà.
    Sunt ferm convins cà nu voi uita niciodatà aceastà zi si acestà sfântà pentru cà tocmai astàzi este ziua de nastere la sora mea.
    Dacà pàrintii mei ar fi stiut aceastà istorie si aceastà zi, sunt ferm convins cà sora mea s-ar fi numit Teodora.
    Doamne’ajutà !

    Marian Costache
    Montréal,Canada

Comentariile sunt închise.