Sinaxar românesc – Sfîntul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și Sfînta Cuvioasă Teofana Basarab

28 octombrie – Sfîntul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și Sfînta Cuvioasă Teofana Basarab

Sfîntul Iachint de Vicina a fost canonizat în 2008. Vicina era o cetate de seamă în secolele 13-14, așezată în nordul Dobrogei, se pare că pe o insulă din dreptul actualei localități Isaccea (vechiul Noviodunum). Mitropolia Vicinei, înființată în secolul 13, se afla sub ascultarea Bizanțului, iar în scaunul ei a urcat, pe la jumătatea secolului 14, vlădica Iachint, ulterior (după 1359) ajuns mitropolit al Ungrovlahiei, unde a fost anume chemat de către voievodul Alexandru Nicolae Basarab „să fie arhiereu, păstor și dascăl al locului”, așteptare împlinită cu toată vrednicia. S-a stins bătrîn și bolnav, la Argeș, puțin după 1370, socotit un sfînt de toți cei ce l-au cunoscut îndeaproape.

Sfînta Cuvioasă Teofana Basarab

Sfînta Cuvioasă Teofana (din botez: Teodora) Basarab nu se regăsește în sinaxarul românesc, dar este cinstită de vecinii bulgari. A fost soția țaru­lui Ivan Ale­xan­dru, care, după ce a făcut trei copii cu Teodora, a repudiat-o și s-a căsătorit cu o e­vrei­că. Teodora se va retrage la o veche mănăstire din Vidin, devenind maica Teofana. Bi­serica Bulgară a canonizat-o încă din 1371.

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost