Sinaxar românesc – Sfîntul Cuvios Grigorie Decapolitul și Sfîntul Mucenic Dasie

20 noiembrie – Sfîntul Cuvios Grigorie Decapolitul și Sfîntul Mucenic Dasie

Născut în Isaura (fiu al lui Serghie și al Mariei), Sfîntul Grigorie Decapolitul și-a dobîndit aleasa educație la Irinopolis, cetate care făcea parte din zona celor zece cetăți, Decapoles, de unde supranumele cu care cuviosul a rămas în memoria posterității. S-a săvîrșit în 840, după ce a fost toată viața un mare luptător împotriva iconoclasmului (la Roma, Tesalonic sau Constantinopol). De lumea românească nu-l leagă viața, ci moartea: sfintele sale moaște au fost aduse la Mănăstirea Bistrița (vîlceană), ctitorie a boierilor Craiovești, de către banul Barbu Craiovescu, la 1497. Legenda spune că boierul român le-a cumpărat de la un turc din Stambul care voia pe ele atîta aur cît cîntăreau, dar, prin minune dumnezeiască, pe taler au devenit mai ușoare cînd boierul a scos galbenii din pungă, ceea ce l-a făcut pe turc să exclame: „Vezi, vezi cum creștin la creștin trage?”.

Sf Dasie

Pomenit în aceeași zi este și Sfîntul Mucenic Dasie (numele ar fi de origine geto-dacă și ar însemna „miel”), care a trăit în secolele 3-4, fiind soldat al Romei în Legiunea XI Claudia, care staționa la Dunăre. Pentru credința lui creștină, pe fondul sărbătorii păgîne a Saturnaliilor, a fost arestat și condamnat la moarte, fiind martirizat în cetatea Axiopolis (Cernavodă)*, prin tăierea capului, la 20 noiembrie 304.

* După alte surse, la Durostorum (Silistra).

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost